Tápgyár

Jövőképünk a teljes önellátás

A Claessens Group a kezdetektől fogva a hosszú távon fenntartható gazdálkodás elkötelezett híve. Fejlesztéseink többsége zöldmezős beruházás keretében valósul meg a legmodernebb technológiák alkalmazásával. Folyamatos fejlődésünknek köszönhetően egy saját, országszinten egyedülálló takarmánygyártó üzem létrehozását kezdtük meg 2019-ben. A Böhönye, Terebezd pusztán található évi 100 ezer tonna kapacitású létesítmény 2020. decembere óta üzemel.

 

Jövőképünk a teljes önellátás, melyhez speciális tápgyárunk létrehozásával egyre közelebb kerülünk. Állatállományunk számára a GMO-mentes takarmányt saját szántóföldjeinken termeljük meg. Helyben előállított takarmányunknak köszönhetően kiküszöböljük, a vásárolt takarmányon keresztüli esetleges fertőzéseket, megbetegedéseket. Üzemünk különlegessége, hogy nem száraz táp, hanem kombájn-nyers, nedvesen roppantott kukorica (70%-os szárazanyag tartalmú) kerül összekeverésre a többi alapanyaggal. Ez az innovatív technológia Magyarországon is egyedülállónak számít, hiszen a savanyított módszerrel előállított nedves kukorica feldolgozására korábban még nem volt példa hazánkban. A tejsavas erjedés következtében a takarmány pH értéke savazás nélkül is optimális tartományban marad – nem kell minőségromlással, és raktározási toxinértékek emelkedéssel számolnunk-, így biztosítva egész évben kiváló minőségű takarmányt állatállományunk számára. A nedves kukorica felhasználásának legfőbb előnye, hogy nincs szükség szárításra, ezért cégünk függetlenítheti magát az energiaárak növekedésétől, továbbá nem keletkezik plusz szállítási költség és szárítási veszteség sem.

Komplett beruházásunk magában foglalja a technológia (keverő egység) megvásárlását és szakszerű összeszerelését, a szükséges infrastruktúra kiépítését és a szükséges kb. 15.000 tonna kapacitású tárolótér kialakítását beleértve a CCM raktár, raklapos alapanyag raktár és térbeton, a gabonasilók, valamint a kiszolgáló irodaház építését is.