A Claessens Group sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalatának, az Agrár Kft.-nek Kisbaráti telepén zajló sertésistálló bővítés és kapcsolódó beruházások befejeződtek. Az október 3-án tartott sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes átadón Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és Szászfalvi László országgyűlési képviselő is részt vett.

A 2012 áprilisában kezdődött Európai Uniós forrás felhasználásával megvalósult beruházást közel 2,3 milliárd Ft-ból valósította meg a vállalat. Ennek keretében a Kisbaráti sertésistállók férőhelyét 2000-ről 5000-re növelték, bővítették a tenyészkoca állományt, valamint a működéshez szükséges új gépeket vásároltak.

A beruházásnak köszönhetően a Kisbaráti telepen a kocák száma 5000-re nő, amivel az Agrár Kft. két telepén lévő kocaállomány eléri a 6000 darabot. A vállalatnál az sertésállomány bővítése nem vásárlással, hanem saját előállítással történik, amelyhez a tavaly átadott kantelep által biztosított világszínvonalú genetikát is felhasználják. A telepeken éves szinten hozzávetőlegesen 180 000 malacot nevelnek. Ezek 70%-át magyar gazdáknak adják el továbbhizlalási céllal, 10%-át pedig külföldre értékesítik. A fennmaradó 20%-ot tenyészkocaként nevelik tovább, vagy hízóként dél-dunántúli vágóhidak vásárolják meg.

Az eseményen Claessens Peter, az Agrár Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kivitelezés a korábbiakhoz hasonlóan, a legmodernebb környezetkímélő technológiák alkalmazásával történt, amelyek megfelelnek a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak. Az istállókban a nyári és téli optimális hőmérséklet eléréséhez a talajvíz hőjéből származó energiát használják fel. Az újszülött malacok által igényelt meleget a hagyományos infralámpás megoldás mellett padlófűtéssel biztosítják.  Egyedi technológia a kocák számára kialakított liftes pihenőhely, amely a pár napos, még kevésbé fürge malacok védelmét szolgálja. Ez egy szenzorokkal ellátott emelő, amely automatikusan 15 cm magasságba emeli a kocát, amikor feláll, ezzel biztosítva a malacok épségét, szabad mozgását.

Az Agrár Kft. két telepén, Nagybaráti-és Kisbaráti-pusztán nevelik Somogy megye sertésállományának több mint 50%-át, amellyel jelentősen hozzájárul a megye és az országos sertéslétszám növekedéséhez.