Az egyik legsikeresebb hazai agrár vállalatcsoport, a Claessens család érdekeltségi körébe tartozó Agrár Kft. kötvényeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Kötvényprogramjának keretében. 

A 3 milliárd forint értékben tervezett forrásbevonásra több, mint 9,75 milliárd forint volumenben érkeztek ajánlatok a befektetők részéről. Ezzel az egyik legnagyobb arányú érdeklődés mutatkozott meg a befektetők részéről az NKP eddigi történetében, ami jól mutatja, hogy milyen erős pénzügyi fundamentumokkal rendelkezik a vállalat. A nagy érdeklődésre való tekintettel az Agrár Kft. közel 10% értékben fogadott el túljegyzést a beérkező ajánlatok közül.

A sikeres kötvénykibocsátás keretében bevont forrásokat a cég az 5 milliárd forint értékű telephelyfejlesztési beruházásának finanszírozására fordítja majd, melyből 2 milliárd forint Agrárminisztériumi támogatásból valósul meg - derül ki a társaság közleményéből. A kocaszálló bővítésével geotermikus hűtési-fűtési rendszerű istállókban, a lehető legkomfortosabb körülmények közt tartják a sertéseket, maximálisan kihasználva a jelenleg elérhető legmodernebb technológiákat az állatok jólétének érdekében. Megújuló energiaforrások hasznosításán alapuló, környezetbarát megoldásokkal csökkentik gazdaságuk ökológiai lábnyomát, hozzájárulva a klímasemlegesség gyorsabb eléréséhez.

Az aukción kialakult átlaghozam a 10 éves futamidejű kötvények vonatkozásában 2,82% volt.

A tulajdonos család képviseletében Claessens Peter elmondta, hogy a kötvényfinanszírozással kiemelt céljuk volt a hivatkozott beruházás megvalósítása mellett az NKP kedvező feltételrendszerének kihasználása, ami jelentős mértékben hozzájárul a vállalat hosszútávú finanszírozási biztonságához és pénzügyi stabilitásához. A kötvény lejárati szerkezete és alacsony hozama, valamint a befektetők részéről az ajánlati könyv sokszoros túljegyzésében megmutatkozó bizalma nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az Agrár Kft. megfelelő finanszírozási környezetben tevékenykedhessen.

A tranzakció pénzügyi tanácsadója Credit Management Group volt, a szervezői és forgalmazói feladatokat az OTP Bank látta el.

„Az Agrár Kft. kötvénykibocsátása sok szempontból egyedi és különleges élmény volt számunkra is, ami kiemelkedik az eddigi megbízásaink közül. Ez a kibocsátás volt talán az, amely az eddigi legnagyobb arányú ajánlati könyvet produkálta az NKP keretében a tervezett forrásbevonáshoz képest. Az Agrár Kft. részéről Kiss Krisztina, valamint a Deloitte jogi csapata pedig komoly szakmai támogatást nyújtott az egész folyamat lebonyolításához” – tette hozzá Kozma András, a Credit Management Group ügyvezető partnere.