A Claessens Group, a Holstein Genetika Kft. és az USA egyik legnagyobb szarvasmarha szaporítóanyag forgalmazója, a World Wide Sires (WWS) ötödik alkalommal szervezte meg magas színvonalú inszeminátor továbbképzését a cégcsoport somogyszobi telepén. Az országban egyedüliként rendezett tréningen ismét az előadók között szerepelt a WWS több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező vezető szaporodásbiológiai szakembere.

A november 11-14. között tartott négynapos képzésen a hazai tehenészetek munkatársai mellett Németországból és Szlovákiából érkezett kollégákat is köszönthettek a szervezők. A gyakorlati és elméleti blokkot is tartalmazó tréning témája a krétázásos ivarzásmegfigyelés és szaporodásbiológia volt, amely évről évre a tematika részét képezi. A szakma nemhiába tulajdonít kiemelt jelentőséget ennek a kérdéskörnek, hiszen a módszer alkalmazása nagy hatással lehet a telepek teljesítményére.

„A szaporodásbiológia a tehenészet motorja: ha az jól működik, akkor a tejtermelés is megfelelő.  A telepen nyolc éve használjuk a krétázásos technikát, ami az egyik leghatékonyabb módja az ivarzásmegfigyelésnek. Nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy az eljárás első számú gyakorlati oktatóitól, a WWS Global Training Center szakképző központ specialistáitól tanulhatnak a kollégák” – mondta Kiss Evelin, a Claessens Group szarvasmarhaágazatvezető-helyettese.

A szervezők idén egy újdonsággal is készültek: a továbbképzést követő napon konferenciát szerveztek a hazai nagyüzemi tehenészetek vezetői számára. Az előadások olyan aktuális témákat öleltek fel, mint a munkaerőhiány kezelése, a szaporodásbiológia menedzsment, vagy a munkatársak hatékony együttműködésének kérdése. Az első ízben megrendezett, sikeres napot zárt konferencián közel harminc fő, köztük az ország nyolc nagyvállalata képviseltette magát.