Területeink kaszálásakor vadriasztó láncot használunk, hogy ezzel is hozzájáruljunk a mezőben lévő állatok, a természetes élővilág védelméhez.

Nemrég kezdődött a kaszálás szezonja és még most is javában tart a cégcsoporthoz tartozó füves területeken. A országos jelentőségű védett, Natura 2000 állandó gyepes területein kötelező a vadriasztó lánc használata, amit a Claessens Group nemcsak a törvényi kötelezettség alá eső területein alkalmaz, hanem minden kaszálás esetében.

„Fontos és hasznos a vadriasztó lánc, mi négy éve alkalmazzuk, segít abban, hogy a földön fekvő őzgidákat, fűben megbújó állatokat megriassza és még időben elszaladjanak a gépeink elől. Figyelünk arra is, hogy egy táblán belülről kifelé, vagy egyik oldalról a másik oldal irányába haladjunk, így folyamatosan menekülési útvonalat biztosítunk az állatoknak.” – mondta Kövesi János, a szántóföldi ágazat vezetője.

A vadriasztó láncot a traktor elejére és oldalára szerelik megfelelő hosszúságban, amiről kb. 20 centiméterenként láncdarabok lógnak le. Ezek azok, amik a fűben lévő állatokat elérik és arra készteti őket, hogy továbbálljanak. Ennek az eszköznek a használatán túl tovább növeli a gyepek állatvilágának esélyeit, ha menedéket nyújtó kaszálatlan területet hagynak a táblában, amit a vállalatcsoport is minden munkavégzés alkalmával megtesz.

A lekaszált füvet az állatok takarmányozására hasznosítja a vállalat.