Március második hetében az amerikai egyesült államokbeli World Wide Sires szakemberei 4 napos inszeminátor továbbképzést tartottak a cégcsoport Nagybaráti-pusztán lévő szarvasmarha telepén. A tréningen a hazai nagyüzemi tejelő tehenészek munkatársai is részt vettek.

A képzés a Claessens Group, a Holstein Genetika Kft., és az USA egyik legnagyobb szarvasmarha szaporítóanyag forgalmazója, a World Wide Sires (WWS) együttműködésének köszönhetően valósult meg.

A WWS jelentőségét mutatja, hogy 75 országban évente mintegy 5 millió adag spermát értékesít. A szervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a tejtermelő tehenészetekben dolgozó szakemberek képzésére is, 2010-ben hozták létre oktatóintézményüket, a Global Training Centert, ahol számos tejelő tehenészettel és szaktanácsadóval együttműködve gyakorlati tanfolyamokat szerveznek. Ennek a programnak a részeként Európában először, a Claessens Group tejtermelő szarvasmarha telepén szerveztek inszeminátori továbbképzést.

A tréning fő témája a krétázásos ivarzásmegfigyelés hatékonyabb elsajátítása volt. A résztvevők a délelőtti gyakorlat mellett a délutánonkénti elméleti előadásokon mélyíthették tovább meglévő szakmai tudásukat.

„A szaporodásbiológia minden tejtermelő gazdaság számára kiemelkedően fontos . A jövedelmezőség és a tejtermelés maximalizálásához szükséges egy hatékony ivarzásmegfigyelési program. A cél, hogy ennek segítségével annyi tehenet vemhesítsünk, amennyi csak lehetséges. A WWS és a Holstein Genetika Kft. segítségével azon dolgozunk, hogy a tudás és a gyakorlat átadásával a gazdák elérjék ezeket a célokat.” – foglalta össze a továbbképzés jelentőségét Manuel Medrano, az oktatóközpont tréning specialistája.

A négynapos oktatást illetően a résztvevők visszajelzései pozitívak voltak, a Claessens Group szarvasmarhaágazat-vezetője, Detkó Roland is elismerően és elégedetten nyilatkozott: „Örülök, hogy a mi telepünkön valósulhatott meg a tréning, úgy gondolom minden résztvevő hasznos gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodott, amelyeket saját munkájában is hasznosítani tud majd.”