Magyarországon egyedülálló technológiával épül a somogyszobi Claessens cégcsoport takarmánygyártó vállalatának, a TBZ Táp Kft.-nek az üzeme a Böhönye melletti Terebezdpusztán. A jövő nyárra elkészülő létesítmény szeptember 16-i bokrétaünnepségén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Zsoldos Márta Piroska, Böhönye Község polgármestere is részt vett.

A 3,1 milliárd forintból, 40%-os állami támogatással épülő beruházás különlegessége az alkalmazni kívánt innovatív technológiában rejlik, amelyre jelenleg még nincs példa hazánkban. A megszokottól eltérően a gyárban nem száraz, hanem nyersen tartósított nedves kukoricából és más alapanyagok keverékéből állítanak majd elő tápot. Mivel nem lesz szükség szárításra, így a vállalat jelentős mennyiségű energiát spórolhat meg, amivel újabb nagy lépést tesz a fenntartható gazdálkodás irányába és az állattartás ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Claessens Peter, a cégcsoport vezetője elmondta, hogy a tápgyár építése a vállalat életének eddigi legnagyobb beruházása, amely nem köthető a cég mezőgazdasági alaptevékenységéhez. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a sertéstelepeken évente születendő 350.000 malac felhizlalása környezetkímélő módon, a legjobb minőségű helyi alapanyagokkal és antibiotikumok felhasználása nélkül történjen, mert így érhetjük el, hogy a sertéshúsból készült élelmiszereket a vásárlók jó szájízzel fogyasszák.

Az évi 100 000 tonna (15 tonna/óra) kapacitásra tervezett üzem mellett további kiegészítő létesítmények - tárolótér, raktár, gabonasilók, valamint irodaház - is épülnek. A megye legnagyobb állattartójaként számon tartott cégcsoport jelenleg is közel 250 főt foglalkoztat, de ez a létszám a beruházással tovább bővül, hiszen 50 új munkahelyet teremtenek a környékbeli lakosok számára.