A Claessens Group és sertéstenyésztéssel foglalkozó stratégiai partnere, a Pádpuszta Kft. július 19-én szervezett sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter átadta az új 4200 férőhelyes kocatelepet, valamint a Claessens cégcsoport iskolásoknak létesített oktató-és látogatóközpontját. A Nagybaráti-pusztán tartott eseményen Szászfalvi László országgyűlési képviselő is részt vett.

Az Iharosberény melletti pádpusztai kocatelep zöldmezős beruházás keretében valósult meg. A 2,5 milliárd forintos fejlesztés ötödét a sertéstartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázati támogatás fedezi. „A telep az állatbetegségek elleni védelemben élen jár: a rendkívül szigorú belépési előírások mellett a több mint nyolchektáros területet 3 méter magas tömör betonkerítés veszi körül, amely megakadályozza a vad-és háziállatok bejutását, illetve az általuk hordozott fertőzések terjedését” – mondta Claessens Christophe, a Pádpuszta Kft. résztulajdonosa. Hozzátette: a modern telep csúcstehnológiának számító tejitató rendszerrel is felszerelt, amely a kismalacok ellátását támogatja. A fiaztató a kocák első ellésével négy hét múlva kezdi meg működését. A vállalat a Claessens Group számára is biztosít tenyészállatokat.

Az eseményen ünnepélyesen felavatták a Claessens cégcsoport Nagybaráti-pusztán található oktató-és látogatóközpontját is. A megye legnagyobb állattartója az agrárszakma népszerűsítése céljából, elsősorban a környékbeli iskolások számára saját forrásból hozta létre a komplexumot.

A diákok 2-3 órás edukatív élményprogram keretében, a vállalat tevékenységének bemutatásán keresztül megismerkedhetnek a mezőgazdasági munka alapjaival” – mondta Claessens Peter, a cégcsoport vezetője.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy 2019-ben az idei évhez képest 12 milliárd forinttal nő az Agrárminisztérium költségvetése. Hozzátette: 2010-től kezdve 52 százalékkal bővült a mezőgazdaság, ezen belül 47,2 százalékkal az állattenyésztés kibocsátása és az agárexport volumene is 52,2 százalékkal emelkedett. Nagy István kitért arra, hogy az állattenyésztők közül a legnagyobb mértékű jövedelempótló támogatást a sertés-, a húsmarhatartók és a tejelő tehenészetek kapják.  A miniszter előremutatónak tartja, hogy a vidékfejlesztés 2018-ban visszakerült az agrártárcához. A tárcavezető leszögezte, a magyar agrárkormányzat célja a következő uniós finanszírozási időszakban a jelenlegi támogatások többségének - hasonló feltételek mellett - történő fenntartása.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő kiemelte a vállalatok a térség fejlődésében betöltött jelentős szerepét és elmondta, a Pádpuszta Kft. beruházásával 20-25 új munkahelyet teremt a környékbeli lakosok számára.