A cégcsoport a gabonaaratás utáni és az őszi vetést megelőző időszakban nagy hangsúlyt fektet a szántóföldek természetes tápanyag-utánpótlására, amelyhez az állataik által termelt szerves trágyát használják fel. 

A termény betakarítását követően egy speciális géppel környezetkímélő - úgynevezett injektoros - módszerrel juttatnak hígtrágyát a termőföldekre. Ennek segítségével a szerves anyag levegővel való érintkezés és ammónia kibocsátás nélkül kerül a talaj 4-8 cm-es rétegeibe, ezzel is csökkentve a környezeti terhelés mértékét, az állattartás ökológiai lábnyomát. A földmunkák során a talajszerkezet megóvására is ügyelnek a cégcsoportnál, ennek érdekében a járműnek megfelelő felfekvő felületet biztosító guminyomás szabályzóval ellátott erő-és munkagépeket használnak.

A szántóföldek tápanyag-utánpótlásában nagy szerepet játszanak a zöldtrágya növények, amelyeket hígtrágyával kezelt táblákon is ültet a vállalat. Ezeken a területeken a felszíni vizek szennyeződése ellen használják, mivel felveszi a földben lévő tápanyagot és megköti a trágyát.

„Mintegy 500 hektáros területen vetettünk gyors növekedésű, nagy mennyiségű szervesanyag-tömeget adó zöldtrágya növényeket: leginkább olajretket és fehérmustármag keverékét. Ezt annak érdekében tettük, hogy növeljük a talaj humusztartalmát és megelőzzük a termőföld kiszáradását, valamint gyomosodását” – mondta Kövesi János, a cégcsoport szántóföldiágazat-vezetője.

A július végén, augusztus elején vetett - vegyszerkezeléstől mentes - zöldtrágya növények mostanra akár az egy méter magasságot is elérhetik, így átmenetileg életteret nyújthatnak a kisebb mezei állatoknak.  Ahogy azonban az első éjjeli fagyok megérkeznek, a növényt munkagépekkel talajba forgatják, amiből adódóan nő a föld humusztartalma, javul a termőföld nitrogén ellátottsága és természetes módon – kevesebb műtrágya felhasználásával - kerül vissza a szükséges tápanyag-koncentrátum a talajba.

Képek: a cikkben említett tápanyag-utánpótlás folyamata látható a cégcsoportnál