A magyar mezőgazdaság hosszú távú versenyképessége, valamint az ágazatnak jutatott támogatások voltak a fő témái annak a november közepén megrendezett Makro Gazda 2016 című konferenciának, amelyre Claessens Peter, a Claessens Group ügyvezetője is meghívást kapott. 

A Napi.hu által szervezett eseményen, a sikeres agrárvállalkozások titkairól szóló panelbeszélgetés résztvevői voltak: Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Bárány László, a Master Good-cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője, Raskó György agrár-nagyvállalkozó, valamint Claessens Peter.

Az Agrotrend.hu agrárgazdasági szakportál összefoglalójában számol be arról, hogy az új uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020-ig 1300 milliárd forintos uniós támogatással számolhatnak a magyar gazdák a Vidékfejlesztési Programban. Kis Miklós Zsolt államtitkára elmondása szerint azokat az ágazatokat szeretné a kormány megerősíteni, amelyek alkalmasak munkahelyek teremtésére, így kisebb súllyal szerepel majd a támogatások listáján a szántóföldi gazdálkodás. A kiemelt támogatási célok között szerepel az állattenyésztés fejlesztése, a mezőgazdasági termékek feldolgozása.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a versenyképes gazdaság fenntartásához szükség van támogatásokra, amelyekből a fejlesztések finanszírozhatók, hiszen a magyar mezőgazdaság integrálódott az európai piacra, és itt kell versenyeznünk. A témához kapcsolódva a Claessens cégcsoport ügyvezetője elmondta, hogy örülnek, ha van, de nem várnak kizárólag a támogatásokra, inkább a hatékonyságra törekednek. Az alacsony árak ellenére a társaság pozitív évet zárhat. „A professzionális állattartás az egyedüli járható út a Claessens Group számára. A cégünk mára eljutott ahhoz a mérethez, amikor már hatékony lehet, így jó feltételeket tudunk nyújtani a munkavállalóknak, de jutnak források az állatjóléti befektetésekre is” – mondta Claessens Peter.

A konferenciáról bővebb összefoglaló ide kattintva olvasható.