Sertéstenyésztés

Sertésállományunk Somogy megyében kiemelkedő

Cégcsoportunk tevékenységének egyik legjelentősebb ága a sertéstenyésztés. Két telepünkön, Nagybaráti-és Kisbaráti-pusztán 6000 Hypor vérvonalú tenyészállatot, és hetente közel 3500 születendő Hypor duroc genetikával rendelkező malacot gondozunk. Büszkén állíthatjuk, hogy a jó genetikának, a sertéstelepeken biztosított kiemelkedő körülményeknek, valamint a szakképzett gondozók munkájának köszönhetően a Magyarországon született malacok közel 5%-a nálunk nevelkedik.

Az évi 180 ezer malac nagy része értékesítő partnereken keresztül magyar állattartókhoz kerül, a legnagyobb befogadó a somogycsicsói hizlalótelep, de kisebb részben exportra is jut.

2015 év elején az Agrár Kft. megszerezte a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy használati jogát, amely partnereinknek és ügyfeleinknek garancia arra, hogy tőlünk minőségi hazai sertéshúshoz jutnak.

Környezettudatos technológiák

A zöldmezős beruházásként létrejött sertéstelepek a legmodernebb környezetkímélő technológiák alkalmazásával épültek, valamint megfelelnek a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak. Az istállókban geotermikus hűtési/fűtési rendszer működik, vagyis a talajvíz hőjéből származó energiát használjuk fel nyáron hűtésére, télen pedig fűtésére. A magas színvonalú sertéstenyésztés alapja az állatok komfortérzetének kialakítása: istállóink klimatizáltak, valamint a tiszta környezetet a malacok alatt található taposórács elhelyezésével biztosítjuk. A keletkezett hígtrágyát a hatósági előírásoknak megfelelően szántóföldjeinkre juttatjuk ki és a növények tápanyagpótlására használjuk.

Takarmányozás

Saját keverővel rendelkezünk, így a takarmányozáshoz szükséges minőségi tápot mi állítjuk elő a megtermelt takarmány alapanyagok (kukorica, árpa, tritikálé), és a vásárolt fehérjehordozók (szója, repce, napraforgó, stb.) felhasználásával.

Termékenyítés

A sertéstenyésztés során a minőségi állomány létrehozását nemcsak a korszerűbb állattartási feltételekkel biztosítjuk, hanem a termékenyítéshez a kantelepünkről származó magas minőségű és tenyészértékű szaporítóanyagot használunk, ezzel is elősegítve a termelési eredmények javulását.